uletalo se za pocetak na saipem i global santa fe preko cosulicha iz trsta, barem dosta ljudi s kvarnera, onda je global spojen bio s transoceanom, pa se poslje moglo birat. ovo za australske ugovore neznam, posto mi je brat radio dole oko godinu dana, imao je normalan ugovor, nikakav australski.
Vincent neznam na koje platforme mislis, al u produkciji nije isto kao u drillingu, dosta su manje place, sad zavisi koja firma i sto, konkretno fpso koji spada pod production, place su kao na tankerima ili malo vece, konkretno barge master/mooring master ili superintendent oko 600 dolara dan + bonus, zavisi od firme, prije krize je bilo vise. a ovo sto se tice ugovora, to je prednost svakako, barem meni, i najbitnija stvar. posto sam bio dugo na vlcc, sto se tice posla to je laganini i ugovor 3mj. je isto dobar, al to vrlo cesto nije 3mj. nego duze, zavisi kakvo putovanje te pogodi, pa kao jedan moj frend dodes u singapur 5 dana prije 3 mj, firma ti neda smjenu, i onda te ulovi putovanje ukrcaj nigerija, iskrcaj us, pa ostanes 4 i po, ili ti nedode smjena zakasni na let, pa sta onda, a doma te isto zovu nakon 3 mj. i kazu da moras ic. u biti na tankerima nikad neznas nit si siguran kad ces doma, ni kad na broda, tako da je stalno napeto, a i kad si dugo doma naviknes se, pa kad treba ic stres ajme, i placu zena djeca, dok na offshoru imas karte u naprijed, imas svoju smjenu, svoju rotaciju, i ako se dobro rasporedis sasvim je dovoljno 4-5 tjedana. da ne govorim da mozes nesto planirat unaprijed za cijelu godinu, i da je zeni i djeci puno bolje da si cesce doma i da te cesce vide. brzo bi vam se zene navikle na tu rotaciju i bile zadovoljnije (jer si brze nazad u postelji). to sve nije slucaj za tankere, pogotovo ako imate djecu, barem u mom slucaj, ja kad idem u brazil idem kao da idem na neki posao, recimo u inu na par tjedana, totalno bez stresa, kao da neidem na brod, uvjek je ista shema sve, barem je u mom slucaju to bolje za mene, jer sam tip koji nevoli bit dugo na istom mjestu, a i za moju familiju, a tamo naravno da je tesko, al izdrzi se 4-5 tjedana. Eto daj Boze da se offshore digne, i da opet bude velika potraznja i svi se zaposle koji zele!
Odlicno napisano!