Proboj početnika u offshore industriju godina 2018 - isplati se ili ne?

iskustvo je se kupilo na firmama tipa smsams koji je se poslije spojio sa terras offshorom,to su bili semisub rigovi i bila su 3,place nisu bile nesto ali sa lakocom se primalo na maersk drilling poslije, a nakon toga je se moglo birati tipa seadrill,noble,vantage,oceanrig, i ostali drillshipovi,
postoje takozvane firme za skupljanje iskustva gdje se odere 2-3 godine i nakon toga se prelazi u novac...
barem sa ja tako mislio onda dok nisam otkrio kanadske i australske ugovore gdje sekondo makinje sisa na mpsvu cili maintenance department drillshipa...
samo se o tome sada suti ko sta je se davno sutilo o drillingu...

iskustvo je se kupilo na firmama tipa smsams koji je se poslije spojio sa terras offshorom,to su bili semisub rigovi i bila su 3,place nisu bile nesto ali sa lakocom se primalo na maersk drilling poslije, a nakon toga je se moglo birati tipa seadrill,noble,vantage,oceanrig, i ostali drillshipovi,
postoje takozvane firme za skupljanje iskustva gdje se odere 2-3 godine i nakon toga se prelazi u novac...
barem sa ja tako mislio onda dok nisam otkrio kanadske i australske ugovore gdje sekondo makinje sisa na mpsvu cili maintenance department drillshipa...

Ja sutim jer ne znam o tome premda bi volio znat :)

A znas li ti nekoga da je na tom australskom ili kanadskom ugovoru?

Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk

Jesu li ovi za skupljatiniskustvo dobri?

http://www.tsmexp.com/vacancies.php

Na brodu imam troje nigeijaca koji su 10g bili u offshore poslu u nigeriji.... kazu da bude zajebano kad se na brod ukrca ekipa sa smajserima , da traze samo barbu i kapa i da se znalo dogoditi da ih odvedu sa broda...

Tako da ta nigerija i slicne drzave nisu bas ugodne za raditi tamo a opet sjeverno more je prica za sebe.... po meni je australija idealna ali malo je sretnika koji tamo rade.

Jesu li ovi za skupljatiniskustvo dobri?

http://www.tsmexp.com/vacancies.php

Na brodu imam troje nigeijaca koji su 10g bili u offshore poslu u nigeriji.... kazu da bude zajebano kad se na brod ukrca ekipa sa smajserima , da traze samo barbu i kapa i da se znalo dogoditi da ih odvedu sa broda...

Tako da ta nigerija i slicne drzave nisu bas ugodne za raditi tamo a opet sjeverno more je prica za sebe.... po meni je australija idealna ali malo je sretnika koji tamo rade.

ante private messg.

EDIT: pm poslan opet...

Last edited:
uletalo se za pocetak na saipem i global santa fe preko cosulicha iz trsta, barem dosta ljudi s kvarnera, onda je global spojen bio s transoceanom, pa se poslje moglo birat. ovo za australske ugovore neznam, posto mi je brat radio dole oko godinu dana, imao je normalan ugovor, nikakav australski.
Vincent neznam na koje platforme mislis, al u produkciji nije isto kao u drillingu, dosta su manje place, sad zavisi koja firma i sto, konkretno fpso koji spada pod production, place su kao na tankerima ili malo vece, konkretno barge master/mooring master ili superintendent oko 600 dolara dan + bonus, zavisi od firme, prije krize je bilo vise. a ovo sto se tice ugovora, to je prednost svakako, barem meni, i najbitnija stvar. posto sam bio dugo na vlcc, sto se tice posla to je laganini i ugovor 3mj. je isto dobar, al to vrlo cesto nije 3mj. nego duze, zavisi kakvo putovanje te pogodi, pa kao jedan moj frend dodes u singapur 5 dana prije 3 mj, firma ti neda smjenu, i onda te ulovi putovanje ukrcaj nigerija, iskrcaj us, pa ostanes 4 i po, ili ti nedode smjena zakasni na let, pa sta onda, a doma te isto zovu nakon 3 mj. i kazu da moras ic. u biti na tankerima nikad neznas nit si siguran kad ces doma, ni kad na broda, tako da je stalno napeto, a i kad si dugo doma naviknes se, pa kad treba ic stres ajme, i placu zena djeca, dok na offshoru imas karte u naprijed, imas svoju smjenu, svoju rotaciju, i ako se dobro rasporedis sasvim je dovoljno 4-5 tjedana. da ne govorim da mozes nesto planirat unaprijed za cijelu godinu, i da je zeni i djeci puno bolje da si cesce doma i da te cesce vide. brzo bi vam se zene navikle na tu rotaciju i bile zadovoljnije (jer si brze nazad u postelji). to sve nije slucaj za tankere, pogotovo ako imate djecu, barem u mom slucaj, ja kad idem u brazil idem kao da idem na neki posao, recimo u inu na par tjedana, totalno bez stresa, kao da neidem na brod, uvjek je ista shema sve, barem je u mom slucaju to bolje za mene, jer sam tip koji nevoli bit dugo na istom mjestu, a i za moju familiju, a tamo naravno da je tesko, al izdrzi se 4-5 tjedana. Eto daj Boze da se offshore digne, i da opet bude velika potraznja i svi se zaposle koji zele!

Last edited:
uletalo se za pocetak na saipem i global santa fe preko cosulicha iz trsta, barem dosta ljudi s kvarnera, onda je global spojen bio s transoceanom, pa se poslje moglo birat. ovo za australske ugovore neznam, posto mi je brat radio dole oko godinu dana, imao je normalan ugovor, nikakav australski.
Vincent neznam na koje platforme mislis, al u produkciji nije isto kao u drillingu, dosta su manje place, sad zavisi koja firma i sto, konkretno fpso koji spada pod production, place su kao na tankerima ili malo vece, konkretno barge master/mooring master ili superintendent oko 600 dolara dan + bonus, zavisi od firme, prije krize je bilo vise. a ovo sto se tice ugovora, to je prednost svakako, barem meni, i najbitnija stvar. posto sam bio dugo na vlcc, sto se tice posla to je laganini i ugovor 3mj. je isto dobar, al to vrlo cesto nije 3mj. nego duze, zavisi kakvo putovanje te pogodi, pa kao jedan moj frend dodes u singapur 5 dana prije 3 mj, firma ti neda smjenu, i onda te ulovi putovanje ukrcaj nigerija, iskrcaj us, pa ostanes 4 i po, ili ti nedode smjena zakasni na let, pa sta onda, a doma te isto zovu nakon 3 mj. i kazu da moras ic. u biti na tankerima nikad neznas nit si siguran kad ces doma, ni kad na broda, tako da je stalno napeto, a i kad si dugo doma naviknes se, pa kad treba ic stres ajme, i placu zena djeca, dok na offshoru imas karte u naprijed, imas svoju smjenu, svoju rotaciju, i ako se dobro rasporedis sasvim je dovoljno 4-5 tjedana. da ne govorim da mozes nesto planirat unaprijed za cijelu godinu, i da je zeni i djeci puno bolje da si cesce doma i da te cesce vide. brzo bi vam se zene navikle na tu rotaciju i bile zadovoljnije (jer si brze nazad u postelji). to sve nije slucaj za tankere, pogotovo ako imate djecu, barem u mom slucaj, ja kad idem u brazil idem kao da idem na neki posao, recimo u inu na par tjedana, totalno bez stresa, kao da neidem na brod, uvjek je ista shema sve, barem je u mom slucaju to bolje za mene, jer sam tip koji nevoli bit dugo na istom mjestu, a i za moju familiju, a tamo naravno da je tesko, al izdrzi se 4-5 tjedana. Eto daj Boze da se offshore digne, i da opet bude velika potraznja i svi se zaposle koji zele!

da zaboravio sam skoro ENI ima mislim sada 3 drillshipa jos,oni su uvijek ulazna vrata bili...

da zaboravio sam skoro ENI ima mislim sada 3 drillshipa jos,oni su uvijek ulazna vrata bili...
Pomisa si, nema ENI nista sta se tice rigova i brodova. Mislis na Saipem a oni imaju desetak rigova i mogu ti rec da u ovoj krizi skoro 7-8 rigova je bilo sralno zaposleno. O land rigovima da ne govorin

Pomisa si, nema ENI nista sta se tice rigova i brodova. Mislis na Saipem a oni imaju desetak rigova i mogu ti rec da u ovoj krizi skoro 7-8 rigova je bilo sralno zaposleno. O land rigovima da ne govorin

misilo sam na 10000 i 12000,ali inace znam koliko se krece malo vecim rankovima tamo,krivo sam se izrazio u pravu si..

misilo sam na 10000 i 12000,ali inace znam koliko se krece malo vecim rankovima tamo,krivo sam se izrazio u pravu si..
Osim ta dva drillshipa imaju jos 3 UDW semisubu i trenutno svi rade. Tu bi izdvojija Scarabeo 9 na kojem sam bija prije nekih par godina. Ba tom rigu ima manne od 10% opreme napravljene u USA (jedino BOP) sta znaci da taj rig moze radit u cilom svitu tj u drzavama koje su pod americkim embargom. Rig je napravljen za operacije u Kubanskom sektoru i jedini je rig koji je tamo bušija. Zadnjih godinu dana su imali posal u ruskom sektoru crnog mora i opet jedini rig u svitu koji je moga odradit tih par wellova. Saipem je prije bija dio ENIa tj ima je udjele ali ubzadnjih par godina to se razdvojilo cak su prominilo i logo. Iako su to dvi razlicite firme u vecini slucajeva ENI uvik da prednost Saipenovim rigovima za nove projekte...

Zaboravija san rec, u maintenance departmentu place su dosta ispod prosjeka u marketu ali opet ima i dosta razlike u placama za istu poziciju. Tako da tamo skoro ne postoje dva ista covika za istu poziciju i za istu placu.
Drilling department place su slicne ka i ostalim firmama, npr drilling supervisor koji je ajmo rec nesto ka toolpusher na drugom firmama, ima je 2k$ dayrate.

“Proboj početnika u offshore industriju”

ode tema u sirine....
dakle probij POCETNIKA (a potom mislim na nekog ko je stvarno pocetnik a ne pomorac koji minja bransu) je prakticki nemoguc. Svi traze iskljucivo ljude s iskustvom i to obilnim. Nakon zadnje krize takvih na svitu ima vise nego dovoljno tako da kompanije ne moraju snizavati kriterije. U takvom okruzenju za stvarnog pocetnika to je nemoguca misija a nekome ko prelazi s neke druge vrste broda jako teska misija
samostalno placanje skupih tecajeva je bacanje novaca a bez njih nemozes ni upasti. Sve se vrti u nekom zacaranom krugu i tako ce biti dok je ovakva situacija na trzistu

Saipem i ENI su vam skoro kao ledo i kras, ista mafija. Taj Saipem ima nesto posla, stalno kao traze neke pozicije, al bili su i stajali rigovi jedno vrijeme. Kad su pokretali 12000 proslo ljeto, meni nudili za deck officira (ne dpo) 135 eur/dan, za 2/0 dpo su nudili 160 eur, jedan prijatelj je isao zimus za roustabouta 85 eur/dan, eto to su place sto nude sad koliko znam. da se pokrene market moglo bi se tu opet upadat, za male novce!

Bili su ista mafija ali sad se to razdvojilo mada tu jos ima nekih zajednickih tocaka. ENi je odavno vec planira prodat Saipem cak su bili pregovori sa Seadrillom za neki merge. Samo je dosla kriza i to je sve propalo. Za place sta kazes sve stoji, svi departmenti osim drillinga su ajme sa placama...

Mislio sam prvenstveno da drilling platforme....a i da ti budem iskren, iznenadjuje me da su place na produkcijskim platformama i FPSO manje.
Sto se tice ostaloga,nacelno si u pravu....za familiju je bolji offshore ugovor od 4-6 tjedana,jer si stalno u toku i ne gubis nit sa stvarnim zivotom i svakodnevnim problemima ,pogotovo danas kad je wi-fi,(viber,whats up) itd sveprisutan i dobar,ali i dalje mislim da je cijena koju placa pomorac da bi imao takve ugovore podosta veca nego bilo gdje drugdje. Uglavnom treba dobro odvagnuti....

Mislio sam prvenstveno da drilling platforme....a i da ti budem iskren, iznenadjuje me da su place na produkcijskim platformama i FPSO manje.
Sto se tice ostaloga,nacelno si u pravu....za familiju je bolji offshore ugovor od 4-6 tjedana,jer si stalno u toku i ne gubis nit sa stvarnim zivotom i svakodnevnim problemima ,pogotovo danas kad je wi-fi,(viber,whats up) itd sveprisutan i dobar,ali i dalje mislim da je cijena koju placa pomorac da bi imao takve ugovore podosta veca nego bilo gdje drugdje. Uglavnom treba dobro odvagnuti....

vidi kolega nije cili offshore drilling rigs...naravno da je tamo najveci workload i virujen stres a zato su i place najvece...ima i psv di su manje place i laganini posao...ima i neke sredine ka dsv..clv...plv itd itd sta je po meni neka zlatna sredina i virujen da bi mogao na takve brode do penzije raditi bez problema....a sad ko sta voli i trazi je osobni izbor

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk

pa je to i ja kazem da treba dobro odvagnut ako se sad ulazi u to, pogotovo zbog krize, a i zavisi tko sta voli, ja sam napisao sto je meni bitno, znaci da znam kad idem, kad dolazim, kraci ugovor i to, s tim bi jedino mogao usporedit putnicke, tako da imam neku visu poziciju na dobroj cruse firmi kao rccl, ncl, disney nebi se mislio...offshore je zbilja sirok pojam, ima i masu bargi, meni je frend bio na accommodation barge i bilo mu je laganini posao, nista opasno, al i placa manja, imas i ove stand by errv, nije neki posao, al valja non stop...

I ja sam se zaprico na Courtis islandu sa ekipom. Pa kad mi je reko koliko cargo operator ima imo sam srcani dobit...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Back