Posebni program obrazovanja pomoraca PPOP

Pozdrav svima.
DJELA,DJELA,a ne rici.Svaka cast ljudima koji su svoje vrime i trud zrtvovali kako bi nesebicno pomogli ostalim pomorcima u njihovom daljnem obrazovanju i stjecanju zvanja RESPECT.
Kad smo vec kod obrazovanja jel mi ko moze rec da li je jos aktualna visa ubrzana u Splitu?Inace zavrsia san par semestara,al vec godinama nikako to privest kraju zbog prirode ugovora,zivotnih prilika,a i linosti pa me zanima da li mi je to sve palo u vodu ili je jos aktualno jer san odlucia to sredit do kraja.
Pozdrav i fala.

Dobro si to reka mestre, djela.. a sto drugo..
Za ubrzanu visu u Splitu ti neznam.. ali ako si polozija neke kolokvije ne vidin razlog da ti ih nebi priznali ako kazu da ce bit fleksibilni..
Jeli problem zazvat Dijanu u referadu i pitat.. :D

Dobro si to reka mestre, djela.. a sto drugo..
Za ubrzanu visu u Splitu ti neznam.. ali ako si polozija neke kolokvije ne vidin razlog da ti ih nebi priznali ako kazu da ce bit fleksibilni..
Jeli problem zazvat Dijanu u referadu i pitat.. :D

Ma jesan ispolaga san ti dosta toga i zva san je prije neki dan s broda al rodica mislila da zovem radi ovog novog sistema i razvezala se da je krajen 2-gog miseca i tako,pa kad je skontala da zoven za ubrzanu u glasu joj osjetih laganu tugu,al rekla mi je da se javim kad doden doma,tako da cu to i ucinit nego san cisto mislia da kogod ima nekakav info iz rukava.Svakako netijace zahvaljujem na vrimenu utrosenom na odgovor.

A lipo si napisa kraj slike.. "ko da vise love.." :hihi
Sve ces ti lipo moc polozit, pribacit, dogovorit.. samo suske daj ;)
Pogotovo otkad je Frane Mitrovic dekan.. covik profesionalac, dosa iz gospodarstva, domalo cemo splitski faks zvat Societe Generale Academy..:p

A hebiga netijace pa necemo valjda za brokve navigat,ta faza je iza nas.
Sta se dekana tice nije bia prije on,al Frane je jedan puno dobar covik samo sta je volia potrosit van svojih mogucnosti:D.

koliko toga ima za kopirat,ja bi to doma ali koliko ima

ja sam studen na PFST smjer Brodostrojarstvo ako vam sta knjiga , ili nekih
skripti zatreba slobodno mi se obratite (ja cu se probat izorganizirat da dođen do toga ako to nemam) a ako imam lako cemo se nac i iskopirat ,isto tako vrijedi i za nautiku posto masu prijatelja i kolega su mi nautičari tako da se mogu i tu raspitat i probat doc do ?željenih skripti i knjiga..:uzdravlje

ja sam studen na PFST smjer Brodostrojarstvo ako vam sta knjiga , ili nekih
skripti zatreba slobodno mi se obratite (ja cu se probat izorganizirat da dođen do toga ako to nemam) a ako imam lako cemo se nac i iskopirat ,isto tako vrijedi i za nautiku posto masu prijatelja i kolega su mi nautičari tako da se mogu i tu raspitat i probat doc do ?željenih skripti i knjiga..:uzdravlje[/QUOT

takoder bivsi student-ali et nezavrseni!!-smjer Brodost..
iman poveliku zbirku knjiga,udzbenika-na podrucju stroj. i tehnologije.
Takoder vecina prijateljia na nautici i prijatelja koji drzi repeticije iz matematike!!:Dtako da se uvik da nesto iskopat!!!!:D

Molim, i drugi put :uzdravlje
Dogovorili smo se da ce tu biti pisano samo u vezi Posebnog programa, a za ostalo imamo kokosinjac i konobu :uzdravlje, uvik pokakamo neku ozbiljnu temu :udriglavom

PS: ono "Barba" je sad doslovno ;)

:uzdravlje:uzdravlje

Last edited:
Postovanje,

Ovim putem, SVIM Pomorcima iznosim detalje rasprave koja se odvijala danas u Zagrebu 07.02.2011, a odnosi se na Poseban Program Obrazovanja u Pomoraca.

Dakle, raspravljalo se o slijedecem i doneseni su slijedeci zakljucci:

Cijena "tecaja"

Iz SPH je bija Berlan i on je stalno napominja da je cijena velika, ali da nece ulaziti u razloge zbog cega su Fakulteti i na temelju cega odredili tu cijenu.
kolege sa fakulteta su rekli da su se oni slozili oko te cifre kad su uzeli sve cimbenike koji utjecu na tijek nastave i da je to fixna cifra i koju oni nece spustati.
Cifra od 65000 kuna bi se placala u ratama a o tome u sledecoj tocki.

Trajanje tecaja

Tecaj bi trajao ovisno o polaznicima, znaci ako grupi odgovara da se tecajevi odrzavaju 3 x 2 miseca, onda ce tako i biti, a ako recimo nekoj drugoj grupi odgovara 2 x 3 miseca, opet moze i tako, a ako nekima odgovara 6 x 1 misec, moze i tako, dakle po tom pitanju su Fakulteti rekli da su fleksibilni i da ce se prilagoditi zahtjevima grupe (pomorcima), znaci minimalno trajanje jednog "semestra" je 1 mjesec a maximalmo 3 mjeseca, pocetak tecaja se placa 1/3 od cijele cijene, bez obzira koliko ce miseci vas tecaj trajati (1x6; 2x3, 3x2) prvu ratu svi isto placamo a posli ovisi na koliko cete miseci vi vas tecaj rascjepati, dakle ako ste uzeli 6 x 1 misec, placati cete u 6 rata, ako ste uzeli 2 x 3 miseca, placati cete u 3 rate, itd...

Velicina grupa

Velicina neke grupe je minimalno 10 a najvise 20 kandidata ( 10 x strojara i 10 x nauticara ili max 20 x strojara i 20 x nauticara), stim sto su kolege sa Fakulteta napomenuli, da nebi volili da se dogodi da sad jedna grupa ima 20 nauticara i 20 strojara a onda slijedeca grupa ne moze skupiti ni 5 kandidata, zato su i dali fleksibilne duzine semestara da se to ne dogodi a isto tako kad sam ih pitao dali to ulazi u 183 dana, rekli su mi da ne, i zato nam Fakulteti i idu na ruku, ocemo li po misec dana ili po tri miseca jedan tecaj.

Polaganje ispita

Kako jedan predmet zavrsite tako ga i polazete, stim da to ne mora biti odmah po zavrsetku tog predmeta, odgoda od 7 dana je moguca, znaci, ako ste odslusali Matematiku, nakon 7 dana mozete polagati ispit iz Matematike.
Nakon svih polozenih predmeta, pristupa se polaganju ispita u Kapetaniji, i za neko odstupanje nisu tili ni cuti, rekli su kako je bilo do sad tako ce i od sad.

Trajanje nastave

Nastava ce se odrzavati u popodnevnim satima i to max 30 sati na tjedan, znaci 6 sati dnevno od 14:00 do 20:00, ali necete imati u jednom danu samo jedan predmet, nego recimo 3 sata Matematike i 3 sata Engleskog.

Sadrzaj nastave

Kolege sa Fakulteta su svjesni da je mozda program malo opsiran i star, ali to je sto oni trenutno mogu ponuditi.
Inace Beerseeker ih je pita dali ce se ova nastava priznavati i onima koji idu vanredno na Visu (fax) pa su rekli da hoce, ali o tom nek Beerseeker napise.

Dokazivanje statusa pomorca

Izvadak iz navigacije ce morati dati Kapetanije uvidom u vasu Pomorsku Knjizicu, i bez tog ne mozete niti pristupiti tecaju, odnosno da bio netko polaga za Cifa, mora imati 36 miseci navigacije na brodu vecem od 3000 BRT-a itd, to vam je vec poznato, a za Mastera, san zaboravija , mislim 12 miseci u svojstvu prvog plus 36 miseci drugog (nisam siguran ali cu pitati kolege sa Fakulteta pa cu i to postati kad doznam)

Razmak izmedju grupa

Ako jedan tecaj u Splitu pocme 01.03. 2011 onda druga grupa pocima 01.05.2011, znaci u razmacima po 2 miseca.
Pojedinac iz Splita (npr.) moze poceti prvi semestar u Splitu a slijedeci nastaviti u Zadru, stim da mora podniti molbu u Zadar, ali onaj iz Splita ce polagati u Splitu, osim ako niste poceli u Zadru a iz Splita ste, onda cete polagati u Zadru, to je zbog toga da se nebi setalo, kao, poceo si u Splitu ali si cuo da je profesor iz Matematike bolji u Zadru pa idem polagati u Zadar

Moje misljeneje:

Fakulteti su zabrinuti zbog trenutno malog odaziva pomoraca za ovaj tecaj, upita ima puno ali malo prijava:
Dubrovnik: 32 x strojari i 7 x Nauticari
Split: 80 x strojari i 80 x Nauticari
Rijeka: 12 x Strojari 5 x Nauticari
Zadar: Nepoznato

Sve u svemu Nauticari su izgleda manje zainteresirani, ali se nadam da ce se i to promjeniti.

:mad:bizi ca od toga

nick mu je legendaran.. da zavara neprijatelja, izgubili su mu se samoglasnci.. ako je ovako kreativan i na poslu ne triba mu poseban program, nego produzeni za pomorce s posebnim potrebama, nesto kao JB college u ST :hihi

nick mu je legendaran.. Da zavara neprijatelja, izgubili su mu se samoglasnci.. Ako je ovako kreativan i na poslu ne triba mu poseban program, nego produzeni za pomorce s posebnim potrebama, nesto kao jb college u st :hihi

Dobro si me nasmija :D

Last edited:
Zna li tko koi ce bit predmeti na to tecaju i hoce li se priznavat predmeti ti isti ako ih je netko polozio na fakultetu?

Tija bi upitat Caspera i ove koji su vodili ovu bitku, kakva su im saznjanja o nastavku Pomorskog Fak. u Splitu za studente koji su davnih 90-tih prekinuli studij a navodno sad Pom. Fak. daje mogučnost da se zavr??i do 30.09.2011. ???:rolleyes:

Da li je to istina i ako je to bi bila izvrsna prilika za nas koji smo poklekli da izborimo diplomu nakon toliko godina ipak :hihi:hihi

Hvala unaprid na odgovoru:uzdravlje:uzdravlje

Postovanje,

Vodili bitku jesmo, no tesko se bilo boriti protiv Fakulteta, evo citam i ovo iz SD (sto je Turist stavija), svi sad pizde za cijenu, ovo, ono, mi kao UPH se takodjer slazemo da je cijena previsoka, no za razliku od kolega sa fakulteta, MI POMORCI NISMO SLOZNI, svi sad pametuju, ka i uvik, Lako je biti general posli bitke, no morate svi znati, DA NIJE BILO UPH, NEBI BILO NI OVOG PROGRAMA, di su bili svi ti mudrijasi kad se UPH osnivala i pocela (u stvarnom smislu te rijeci) boriti za dobrobit Hrvatskog Pomorca, Gospodin Berlan mi je je na sastanku u Ministarstvu spomenuo, da sto se nisam SPH-u obratio za pomoc, reka sam mu na to, "Jesam vec, pa ste me odjebali", na sto su se svi nasmijali, neka mi netko kaze za sto se to itko izborio a da od toga ima korist Hrvatski Pomorac? osim sto se UPH uz sve obaveze koje imamo prema kompanijama i svojim familijama, pokusavamo izboriti da se glas Hrvatskog pomorca cuje, a da za to ne dobivamo (i ne treba nam) nikakvu naknadu.

Kolege pomorci,

Prvo sto je UPH pokusala, je bilo, rusenje programa, program je star i propsezan, no kad smo otvoreno pitali za savjete i mozebitne alternative, Hrvatski Pomorci su tad sutili ko zaliveni, ka i uvik, a UPH se koliko toliko pokusala snac, i jesmo donekle, ali daleko bi to bilo da smo svi Pomorci koliko nas ima, dali po mali doprinos, no nije vas nigdi bilo, a sad se cujete.

Cijena, kad smo to pokusali rusiti, svi sa Fakulteta su skokli ko jedan, jedan za sve a svi za jednoga, dok Kolege pomorci, sada pizde po forumima i komentiraju clanke iz SD, a ja sam iz svog dzepa platio put u ZG, a neki nam prebacuju da naplacujemo informacije, ja takvima zelim od srca da im bude ono sto im SPH na celu sa Bradnjazurom zeli i da ih oni zastupaju do kraja njihove karijere.

Osobno mislim, da, program je preopsezan i star, cijena je velika, program traje predugo, no bit ce mi i to draze, nego da sam zavrsio taj program u Portorozu ( u ex YU), Kotoru, Filipinima, Engleskoj, Nizozemskoj, ....
Jer misljenja sam, da su njihovi pomorci, i oni koji su tamo polagali, daaaaaleko iza nas koji su/ili koji ce, polozili u Hrvatskoj, po teoretskoj i prakticnoj sposobnosti.

@kolega ortalano

Nisam siguran da ce ti se to uzeti u obzir, ali bih ti svejedno preporucio da se obratis jednom od fakulteta (Zadar, Split, Dubrovnik, Rijeka)

PS. Na kraju, svim onima kojima ovaj Posebni Program Obrazovanja ne odgovara, jos uvijek imate Englesku, Poljsku, Nizozemsku, Kotor.....
Iskreno i od srca, u svoje i u ime UPH, zelim vam svu srecu i uspjeh.

Last edited:
Back