Pekari

P.S Prema broju čitanja ove teme mo?že se viditi da su na??i pomorci zainteresirani za posao pekara i ??irenje Hrvatskog pekarskog imena na cruise firme. Samo mi nije jasno za??to nas 4/5 samo postamo ? Jel se drugi srame ili ??ta ?[/QUOTE]

odgovor zasto ostali ne postaju ne moze bit jednostavniji.. dva su razloga:
prvo, ovakvog doktora od kruha jos u zivotu nisu sreli.. a sigurno nisu (i nece) na jednom mjestu toliko o toj temi imat prilike procitat.. ovo ide u kategoriju elaborata (u iscekivanju su i detalja feasibility studije.. jer nista se ne prepusta slucaju..).. a u knjizevnom smislu ovo vec poprima razmjere sage.. uvazavajuci navedeno, shvacaju da bi im svaki komentar prosao nezapazeno jer je ovakvo lirsko-epsko pero tesko zasjenit..
drugo, i vaznije, nadaju se da ces im (ukoliko vec nije registrirano i zasticeno kakvim oblikom intelektualnog vlasnistva) natuknut kljucni sastojak tog kruha.. mnogi bi se, vjerojatno, ubili za taj zalogaj..

zaista ovako inpresivan opis dugo nisam citao jedino me malo razocaralo koliko moze pusiti sto recimo neide bas kao pohvala i one jahtaske cikare ..sto se sigurno ne uklapaju u pekarnicu ...ostalo me dojmilo i podrzavam da treba poraditi na projektu hbp i pomoci Basi da ostvari svoj san....:uzdravlje

Hvala lijepa prijatelju! Opis je takav kakav je jer je proizašao iz istinskog nadahnuća Bašinim djelom. Sada kada sam stigao malo udahnuti sigurno ne bih to više mogao ponoviti, zato sam i pisao odmah po povratku da izbjegnem bilo kakvu vlastoručnu patvorenost... Što se tiče higijenskih, sanitarnih i ostalih standarda Bašo je za vrijeme razmatranja svog angažmana za Nabisco čak samoinicijativno proučio i postrožio njihove kriterije koji se temelje na propisima američke FDA agency tako da nema brige po tom pitanju. Mukotrpnom metodom višestrukih pokušaja i usudim se reći (udri grome u mene! :udriglavom ) pogreške (samo u kućnom laboratoriju, ne i na poslu!) pronašao je savršen model pepeljare i sada pregovara o podzatupstvu kako bi ga distribuirao po pekarama, ali i ostalim vrstama objekata prehrambene i ugostiteljske industrije. Zato gospodin Bilich i moja malenkost nikako ne smijemo na forum postati fotografije ili video snimku iz laboratorija koje smo popodne napravili jer posvuda upadaju u kadar te pepeljare, pa da se tajna najbolje pepeljare za posao ne otkrije prije vremena sklapanja ugovora. Što se tiče dimljenja općenito, staro je pravilo "tko radi, taj i puši" koje ima čak i određenu metafizičku razinu i višestruke je životne primjenjivosti, tu smo se Bašo i ja odmah razumjeli. Čak sam se iznenadio da sam uspio naučiti i neke nove stvari oko konzumacije duhanskih proizvoda, jer sam do tada mislio da tu savršeno vladam svim taktikama, strategijama i poučcima. Svašta će još biti sa Bašinom pričom, isključivom zaslugom gospodina Bilicha moj život je već sada znatno obogatila, a koliko mi je zasad poznato i koliko smijem reći i mnoge druge će i to jako skoro! Nek' nam živi HBP, borba se nastavlja! :uzdravlje

Last edited:
Po??tovani Amateur i ostala gospodo.

Upravo sam se vratio s pive s Perzom te smo nakon iste kao predstavnici ovoga foruma odlučili da posjetimo gospodina Ba??u u trenutku u kojemu je on virglao peke. Virglati je pekarki izraz za vrtiti tijesto po rukama.

Za početak mogu da se u Ba??ino ime zahvalim svima koji su dali doprinos ostvarivanju njegove ideje - pravoga kruha za prave goste i naravno za prave pomorce. O kolikoj se moralnoj i stručnoj osobi radi govori i podatak da smo gospodina zatekli kako dvojici mladih pekara u detalje obja??njava kako napraviti kvalitetan i oku ugodan rub peke.Isto tako u pekari smo zatekli i jednoga renomiranoga poduzetnika inače vlasnika lanaca pekara koji je u to vrijeme vrbovao Ba??u za prelazak u njegovu firmu s zanimljivim monetarnim ponudama ??to je ovaj naravno odbio.

Naravno da se vratimo na na??u ideju i na?? projekt va?žno je napomenuti da je CV gotov i da se čekaju ispečetirane i potpisane sve reference i preporuke od poznatih imena HR pekarske industrije.

Ovoga puta u ime Ba??e , za na??e momke s cruise kompanija imam par pitanja.
Naime , molimo vas da kod va??ih pekara pogledate koje ulje se koristi , kakve tepsije ( inox ili odlschool ) o kakvim se parama radi ( temperatura ) i kakva je kvaliteta kvasa ( po mogućnosti ime proizvoda ).

Kako se radi o jednom profesionalcu koji voli biti spreman odredili smo napraviti punu simulaciju pekare s cruisera ( da bi se navedeni potpuno pripremio i pru?žao samo najbolje od sebe ). Naravno za ovaj projekt koji će ostati i drugim momcima nakon ??to se Ba??o ukrca tra?žit ćemo potporu Vlade RH kao i Sindikata pomoraca. Kako čujem već su neke riječi dospijele do kapetana Brace koji se sprema da nam pru?ži punu savjetodavnu i logističku podr??ku jer se ipak radi o jednom projeku neopisive vrijednosi za HR ekonomiju u kojemu na kraju krajeva , le?ži potencijal za puni procvat HR pomorstva.

Draga braćo , kolege , ?žene pomoraca.. Jo?? jednom vas pozivam u ime Inicijative Hrvatskog brodskog pekara da stanete rame uz rame s nama , da podignete glave i pogurate s nama kočiju uspijeha. Kočiju koja ima potencijal da postane lokomotiva , lokomtiva uspijeha i prosperiteta za ovu napaćenu zajednicu. Lokomtivu zajedni??ta i vezanja 2 jako te??ka zanimanja. Pomoraca i pekara.. Da stvorimo ne??to po čemu će nas pamtiti na??a djeca , na??i unuci i mnoge generacije iza njih..

Čuvajmo Inicijativu Hrvatski brodski pekar.

evo ovako Bili i ja smo navratili kod Base po friske vijesti , bureke , krempite i svjez sok , covik je genijalac - maher u poslu znaci telent poveci , prica je krenila a covik nie sta radit on prica , Bilicu pakuje set krempita i meni cijedi sok od lemona , znaci vise radnja odjedanput i nema stajanja , samo stampa one krafne , picete , bublice , kifle , struce , pogace ... i jos masu toga i dotakli se mi teme brod i te cake, covik je reka da sad potpisuje novi ugovor za druge velike pekarske kompanije ,no veseli se medunarodnoj , meduoceanskoj, multinacionalnoj brodskoj karijeri, spreman i odlucan barba Baso sa velikom dozom volje , znanja , umijeca , vedrine i ostalih pozitivnih osobina.....jel jebiga ritko da ces danas nac taki talenat je da je covik stupija jednon nogon u 3. zivotno doba al ovo drugon nogon jos nigdi nie stupija tako da mislim da mu je to jedan veliki plus ako ima ovako ko kopententan i sposban voljan pomoc coviku kojeg zajebana sudbina vec godinama odvaja od zene u nocne sate , jel jebiga vi se svi uvecer oko nekog doba usuljate kod zene a on bidan umisto da mijesi po zeni on mjesi po tijestu i samo zamislja te strastvene igrice , molimo vas u ime Incijative hrvatski brodski pekar da pomognete ovome coviku .. lip pozdrav :uzdravlje

Last edited:
Draga braćo , kolege , žene pomoraca.. Još jednom vas pozivam u ime Inicijative Hrvatskog brodskog pekara da stanete rame uz rame s nama , da podignete glave i pogurate s nama kočiju uspijeha. Kočiju koja ima potencijal da postane lokomotiva , lokomtiva uspijeha i prosperiteta za ovu napaćenu zajednicu. Lokomtivu zajedništa i vezanja 2 jako teška zanimanja. Pomoraca i pekara.. Da stvorimo nešto po čemu će nas pamtiti naša djeca , naši unuci i mnoge generacije iza njih..

Čuvajmo Inicijativu Hrvatski brodski pekar.

Teška će to borba biti dragi prijatelju! Prvo će stati na put vodstvo SPH radi općeg razdora na sindikalnoj sceni i svojih osobnih razmirica sa sindikatom pekara oko zataškane afere Burek 2009 kada su za iste pare tražili sve veće količina bureka za sindikalnu središnjicu... Masan burek za masan brk, eto to ti je ta filozofija. A ima ih još koji su protiv i napravit će sve samo iz jala da brevet HPB (HR V/1) ne ugleda svjetlo dana, ni pomorskim učilištima nikako neće odgovarati da brašnjavi Bašinci tuku iste i veće pare od njihovih bakalara i integrala, bit će tu đavla svakojakoga i možda ovo bude jedan od najvećih izazova koje UPH ikada bude imala ako se HPB usvoji u "liniju".

Dragi Perza

Hvala ti od srca što si napisao svoje viđenje ovoga pekarskoga genijalca i vođe slobodnog pekarskog svijeta. Da ljudi vide da nisam samo ja taj koji prepoznaje masivan talent navedenoga gospidna. Sad je ljudima valjda jasno da taj talent osvijetli punom parom svakoga tko se nađe na vratima pekare i da se zbilja radi o jednom Messiju ( ako ne i Mesiji ) pekarskoga podzemlja.

Mislim da ti je velika čast kao mladome gospodinu da si u tako rano razdoblje svoga života upoznao nekoga tko je spreman da ostavi traga u pomorstvu i da ga u biti iz korijenja mjenja. Sjetimo se samo starih pomoraca koji su lokali rum zbog loše kvalitete kruha ( u tom slučaju pogača bez kvasa )

Le Amaterur

Mislim da bi izdavanje HR breveta s obzirom na neše Crusie firme bilo u najmanju ruku neproduktivno. HR brevet je nevažan brevet osim šta nekome možeš dokazati da imaš nekakvu školu ili položene tečajeve.. Ovaj brevet mora biti priznat po STCWu i nikako drugo. Da , znam da će to za sobom povući i druge nacije na brodove u svojstvu pekara jer istini za volju nismo mi jedina nacija koja proizvodi i jede kruh ali isto tako moramo biti jaki u našemu naumu i upirati dok sve ne dođe na svoje. Moj prijedlog bi bio da STCW ima sljedeće nazive:

Brodski pekar
Hrvatski brodski pekar

što bi bila dva odvojena breveta nešto kao C/E do 3000KW i C/E unlimited. Ovaj drugi bi mogao proći samo nakon ocjene stručnoga kadra koji će potvrditi dali proizvodi iz palete kadnidata zadovoljavaju nepce strčnoga kadra pekarskih stručnjaka i magova.

Upamtite dragi kolega. Nije važno što si. Važno je tko si. Danas sutra s ponosom ćemo reći da smo mi oni koji su kreirali povijest i da je od nas krenilo sve. Jednoga dana kad se na CNNu bude vrtila reklama Princess Cruisea s slikama članova inicijative HBP-a moći ćemo zagrliti svoju djecu i reći im.. ''Znaš sine,ovi ljudi su tu zbog ćaće''

Last edited:
Dragi prijatelju, mislim da smo sa tim zakasnili sve da nam je najmasniji brk našeg pomorstva i sklon. Međunarodna konvencija o standardima izobrazbe, izdavanja svjedodžbi i držanja straže pomoraca (STCW) 1978 je izmjenjena i dopunjena na diplomatskoj konferenciji u Manili 2010. godine i sada se radi na njenoj implementaciji u nacionalno zakonodavstvo... ja gledam praktično, evo npr. Britanci koji su izmislili jahting i drmaju njime imaju svoje brevete za njega pa čak i strojarske. Pošto si sam rekao da smo prepoznatljivi baš po kruhu i pošto je ovo autentična domaća inovacija u pomorstvu možemo mi udariti i potpuno nacionalan brevet. Neka i strani pekari polažu samo u Bašo certified centrima kao što npr. MCA i RYA odobravaju yachting škole po svitu i neka lipo vade i nosaju naš brevet.

Dragi prijatelju, mislim da smo sa tim zakasnili sve da nam je najmasniji brk na??eg pomorstva i sklon. Međunarodna konvencija o standardima izobrazbe, izdavanja svjedod?žbi i dr?žanja stra?že pomoraca (STCW) 1978 je izmjenjena i dopunjena na diplomatskoj konferenciji u Manili 2010. godine i sada se radi na njenoj implementaciji u nacionalno zakonodavstvo... ja gledam praktično, evo npr. Britanci koji su izmislili jahting i drmaju njime imaju svoje brevete za njega pa čak i strojarske. Po??to si sam rekao da smo prepoznatljivi ba?? po kruhu i po??to je ovo autentična domaća inovacija u pomorstvu mo?žemo mi udariti i potpuno nacionalan brevet. Neka i strani pekari pola?žu samo u Ba??o certified centrima kao ??to npr. MCA i RYA odobravaju yachting ??kole po svitu i neka lipo vade i nosaju na?? brevet.

Vidi?? ti već razmi??lja?? dugoročno s čime se ja u biti i sla?žem ali veliki su to planovi za budućnost ali jo?? nismo napravili ni prvi korak kako treba. Znam , znam da ne mo?žemo faliti i da će sve biti prema planu od onoga trena kad se Ba??o presvuče u bijelu kutu i povuče ruku po peći na kruzeru na kojega već upadne ali u ovom slučaju moramo ići polako i oprezno.

Ukoliko napravimo prevelik bum mo?že se desiti ne??to jako kontraproduktivno a to je da se u svojstvu pekara počne krcati sve i sva??ata kako bi se moglo reći da na kruzerima postoje pekari. Mislim da to nije po?željno kako s stajali??ta gosta tako s stajali??ta nas koji ne smijemo dopustiti da ovu Inicijativu pokvari nekolicina netalentiranih i nestručnih pekara. Mislim da ovo moramo odigrati pametno, polako i na kraju - slo?žno.

? to se breveta tiče mislim da u tome le?ži jedna od navećih perspektiva za na??a pomorska učili??ta. Zamisli samo da svakome pekaru u Splitu glava svitli pa Split bi bio Las Vegas. Znamo , mo?žemo - MORAMO !

@Bilich

Mislim da si car, kralj, covik zvan vadi me iz loseg mode-a. Stari jas ma dobia par telefonskih u zadnja 2 dana dok nisam bia na forumu ko je taj Bilich jeli lud sta radi tj cime se bavi? Stari postao si popularan a sve radi pekara. Svaka cast. Ali kako sam se osobno nasmija na tvoj post o prijatelju pekaru to ti nemogu opisati.

Ali evo da ne bude samo pohvala reci prijatelju da se javi ode traze chief bakera a kako je tvoj turbo kvalificiran evo i link di traze ''samo'' 4 godine iskustva sta on ima samo u spavanju u smjenama a kamoli u radu. :D

Cruise Ship Jobs - Chief Baker

a ako zeli jos traziti evo mu neka napravi kao i ja ovako

Last edited:
@Bilich

Mislim da si car, kralj, covik zvan vadi me iz loseg mode-a. Stari jas ma dobia par telefonskih u zadnja 2 dana dok nisam bia na forumu ko je taj Bilich jeli lud sta radi tj cime se bavi? Stari postao si popularan a sve radi pekara. Svaka cast. Ali kako sam se osobno nasmija na tvoj post o prijatelju pekaru to ti nemogu opisati.

Ali evo da ne bude samo pohvala reci prijatelju da se javi ode traze chief bakera a kako je tvoj turbo kvalificiran evo i link di traze ''samo'' 4 godine iskustva sta on ima samo u spavanju u smjenama a kamoli u radu. :D

Cruise Ship Jobs - Chief Baker

a ako zeli jos traziti evo mu neka napravi kao i ja ovako

Prijavili smo se. 4 godine iskustva je ništa. Mislim da to može nabiti da broji vrijeme u kojemu je peka bila u zraku između peći i stalaže.
Vidim da se vodstvo UPH uključilo u borbu za Hrvatskog brodskog pekara što me oduševljava.

4000 otvaranja teme u 3 dana govori puno o interesu koji vlada sad se moramo riješiti našega mentaliteta i priznati da neke ovdje zanima promjena radnoga mjesta ili ukrcaj nekoga iz familije na poziciju pekara..

Kad sam već duhovni vođa svih kadeta zašto ne bi bio i pekara.

Last edited:
Prvi korak..

bakeryoldcopy.jpg

Ma triba odma u glavu, sad bi mnogi Bašu za male pare i kojekakve uvjete, pih... Prvo za kompletnu Bašinu posadu tražiti pune staff privilegije i to od chiefa pekare pa sve do maloga od peke. Drugo triba in dat štrike, a chiefu obavezno četiri štrike od kojih se zadnja stilizirano isprepliće, ali ne u sidro ili propelu nego u zlatni perec. Bašo koliko san vidija ne radi sa bilo kojon opremon tako da u njegov dept. triba bit dodijeljen struja sa dvi štrike minimalno koji ne bi bija pod ćifon struje nego izravno pod Bašon. Također ćif pekare mora kao i kapo od makinje imati mogućnost pismenog ograđivanja od naređenja zapovjednika broda ili cruise direktora ako smatra da bi takvo naređenje moglo ugroziti kvalitetu peciva. Također mora biti punopravni član brodskog poslovodstva i odbora za sigurnost.

Ma triba odma u glavu, sad bi mnogi Ba??u za male pare i kojekakve uvjete, pih... Prvo za kompletnu Ba??inu posadu tra?žiti pune staff privilegije i to od chiefa pekare pa sve do maloga od peke. Drugo triba in dat ??trike, a chiefu obavezno četiri ??trike od kojih se zadnja stilizirano isprepliće, ali ne u sidro ili propelu nego u zlatni perec. Ba??o koliko san vidija ne radi sa bilo kojon opremon tako da u njegov dept. triba bit dodijeljen struja sa dvi ??trike minimalno koji ne bi bija pod ćifon struje nego izravno pod Ba??on. Također ćif pekare mora kao i kapo od makinje imati mogućnost pismenog ograđivanja od naređenja zapovjednika broda ili cruise direktora ako smatra da bi takvo naređenje moglo ugroziti kvalitetu peciva. Također mora biti punopravni član brodskog poslovodstva i odbora za sigurnost.

To se pitanje postavlja samo po sebi , kako odjel pekare ne poniziti a u sto vrijeme ga ne i precjeniti. Uzev??i u obzir da ljudi na mostu navigaju dok jo?? nije bilo strojara a da su danas strojari ipak srce broda mislim da bi odjel pekare svakako trebao biti pozicioniran nakon ta dva odjela. Mislim da nijedan odjel iz bijeloga osoblja ne bi trebao biti prije odjela pekare jer ipak od dolje izlazi ne??to ??to se ne mo?že platiti novcem , ne??to ??to ipak pru?ža veliko zadovoljstvo za krhka nepca cijenjenih gostiju..

Pitanje koje se postavlja samo po sebi je kao ipak u početku ne stvoriti veliki bum koji sam po sebi kako sam već rekao mo?žda da bude kontraproduktivan.

Za članove ovoga foruma sam imak u korporaciji s Ba??om izvukao neke metode da bi sami sebi na brodu mogli praviti kruh dok ne za?živi projekt HBP-a. Pa da krenemo.

Prvo je trebaa napraviti kvasnu kulturu. Postoji veći broj metoda, a ja sam koristio francusku metodu čvrstog kvasnog tijesta koja je karakteristična i za čuvenog Maxa Poilanea, koji je u svojoj pekarnici u Parizu o?živio vjekovnu tradiciju spremanja kruha iz domaćeg kvasa. Iako je baugette i dalje omiljeni kruh Pari?žana Poilaneov "miche au levain" je ne??to ??to turisti istančanog ukusa nose kao uspomenu (istina ne i trajnu) iz Pariza. Za razvoj kvalitetne kulture potrebno je najmanje 4 dana. Vremenski intenzivno, ali radno potpuno opu??teno, pet-??est minuta i to je sve. Kvasna kultura će dati lokalni karakter kruhu, tako da kruh koji ja spremam u Splitu neće biti isti kao neki koji ćete spremiti u svojoj sredini. Ja sam koristim Alnaturino ra?ževo bra??no (zemlja porijekla â?? Njemačka), kikindsko bra??no (zemlja porijekla Srbija, plodna sjevernobanatska ravnica) i fla??iranu Solinsku vodu (Solin ima odličnu vodu, ali je ona iz slavina i suvi??e tvrda, pa sam se odlučio za fla??iranu).
Napominjem i da sam koristim dvostruko manje mjere nego ??to stoje u receptu, čisto iz praktičnih razloga, tako da navodim omjere koje sam koristim.

Prvi dan:

Ra?ževo bra??no 110 g..............100
Voda 85 g...............75

Neophodna "alatka" je digitalna vaga budući da su precizne mjere vrlo bitne. I DA voda je u gramima.
U posudu pomje??ati ra?ževo bra??no sa vodom. Budući da su količine male, to se lako uradi mje??ajući ?žlicom. Formirati čvrstu lopticu, staviti je u posudu sa hermetičkim poklopcem, poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi do narednog dana (24 sata).

Drugi dan:
Bra??no za kruh 33 g...............100
Voda 18-20 g...............55

Kada se otvori posuda , prvo ??to sam opazim bio je miris. Mirisalo je na pivo. Na povr??ini su se pojavili mjehurići. S druge strane, Reinhart ističe da je vrlo moguće da se prvi dan neće primjetiti nikakve promjene.
Kulturi od prvog dana potrebno je dodati bra??no i vodu (ovo je 1-1,5 ?žlica vode). Ponovo umje??ati i oblikovati kuglicu. Vratiti kuglicu u posudu i ljepljivom trakom u boji označiti nivo na kojem se loptica nalazi. Ostavite na sobnoj temperaturi do narednog dana.

Treći dan:
Bra??no za kruh 33 g................100
Voda 18-20 g.............. 55

Moja kultura je narasla oko 75 % (dakle ne i 100%) i ne miri??e čudno... Trećeg dana treba odvojiti polovinu kulture od prethodna dva dana (to se mo?že odbaciti), a u preostalu polovinu dodati bra??no i vodu, umje??ati i kao i prethodnog dana oblikovati lopticu. Lopticu vratiti u posudicu i to tako da bude na istom nivou kao kultura od prethodnog dana.

Četvrti dan:

Bra??no za kruh 33 g.................100
Voda 18-20 g............... 55

Teoretski, ovo je dan D i moglo bi se krenuti na narednu fazu. Kultura bi trebala da se udvostruči. Budući da su da je bilo prilično hladno, moja je ponovo narasla za oko 75% tako da sam ponovila postupak od trećeg dana.

Sada pečite.
Par rečenica o ovoj namirnici.. Iz dubine du??e..

Dragi prijatelji , samo par riječi da shvatimo napokon o čemu se ovdje zbilja radi..

Kruh je rođen pod pepelom, na kamenu. Stariji je od pisma. Imena su mu urezana u glinene ploče, na izumrlim jezicima. Sačuvana su u ru??evinama. Njegovu pro??lost otkrivamo u tragovima koji su nerazgovijetni. Povijest mu bilje?že svjedoci koji nisu pouzdani. Priča o kruhu oslanja se istodobno i na pro??lost i na povijest, spotičući se o jednu ili o drugu.

Kruh je proizvod prirode i kulture. Prisutan u stvarnosti i mitu, u zbilji i uobrazilji. Istodobno je tvar i metafora, hrana i ufanje. Poprimio je značenja svjetovna i sveta, postao simbolom vječnoga i prolaznoga ?života. Vjere su ga blagoslivljale i slavile, puk mu se klanjao i zaklinjao se u nj.

Kruh je proizvod prirode i kulture. Prisutan u stvarnosti i mitu. Istodobno je tvar i metafora, hrana i ufanje. Poprimio je značenja svjetovna i sveta, simbola vječnoga i prolaznoga ?života Izobilje kruha odaje blagostanje i plodnost, njegova oskudica patnju i bijedu. Bio je naizmjence uvjet mira ili uzrok pobune, zalog nade ili razlog očaja. Nasu??na je potreba čovjeka i ljudske zajednice, tekovina i dostignuće civilizacije. Jedni su ga stjecali u muci, drugi razbacivali u obijesti. Vladari su ga nastojali priskrbiti podanicima kako bi sačuvali vlast, gladni su podanici zbacivali vladare. Uloga kruha u sudbini carstava bijedna je i veličanstvena.

Kruh je opći pojam i ostvarenje toga pojma u mno??tvu konkretnih inačica. Pravljen je od svih ?žitarica, najboljih i najgorih - od p??enice, ra?ži ili ječma, također od prosa, pira, sirka, čak i zobi, a nakon otkrića Novoga svijeta i od kukuruza. Opeka je vjerojatno poslu?žila kao primjer onome tko je ispekao prvi hljeb. Glina i tijesto - zemlja iz koje ?žito niče i bra??no u koje se njegovo zrnje pretvara - na??li su se na vatri jedno uz drugo, prije povijesnoga vremena, s onu stranu legendi.

Ostat će mo?žda zauvijek tajnom gdje je i kad izrastao prvi klas. Njegova je ljepota sigurno privukla pogled i pobudila pozornost. Čovjek je prepoznao u redu zrn?? - u njihovu savr??enu poretku unutar klasa - uzor sklada i mjere, mo?žda i jednakosti. Brojne vrste ?žitarica i njihova kakvoća vjerojatno su potaknule i unaprijedile osjećaj za razliku i shvaćanje hijerarhije. ??ito je mnogo starije od kruha. Tragovi su mu otkriveni na raznim stranama, napose usred "plodnoga polumjeseca", u Babiloniji i Mezopotamiji, uz vode Eufrata i Tigrisa. Tuda je u davna vremena pro??ao "otac historije" Herodot i ostao zadivljen bogatstvom ?žitnice koju je ugledao, kakve nije bilo na helenskim poljima i otocima, ni igdje u Starome svijetu.

Sporovi oko podrijetla ?žita odavno traju. Suočavaju se stalno s novim otkrićima, koja potvrđuju ili opovrgavaju prethodna. Dugo se vjerovalo da je ono dospjelo do staroga Egipta samo s Bliskoga istoka, iz Mezopotamije. Nedavno su otkrivene pougljenjene sjemenke prosa i sirka, u oazi Farafre, u zapadnom dijelu afričke pustinje, na ognji??tu starom oko osam tisuća godina - netko je tu već tada sijao i ?žeo. Egipatska je civilizacija du?žna i pustinjskim plemenima, koja su sa zapada prilazila Nilu. Sahara je nekoć bila savana, mjestimice zelena, vode joj nije nedostajalo. I Beduini su stariji od povijesti.

Rasprave o ?žitu, kruhu i njihovoj pro??losti obično ističu preobrazbu nomada u sjedioca, lovca u pastira, jednoga ili drugoga u ratara, sukob Kaina i Abela. Nomadi su se selili s lovi??ta na lovi??te, od jednog pa??njaka do drugoga, sjedioci su počeli orati livade. Divljač su jedni i drugi postupno zamjenjivali stokom, mesni su obrok dopunjali biljnim. Na grafitima  otkrivenima u ??piljama gdje su se sklanjali nomadi, prevladavaju znaci du?žina i prekida, pravocrtne i izvijene povlake koje, reklo bi se, odnekud izlaze i nekamo vode; ratarske su crtarije sklonije oblinama, omeđenome prostoru u kojem se nazire sredi??te, neka vrsta meandra, moglo bi se reći polja. ? pilju će sve vi??e nadomje??tati sojenica.

Klinasti znakovi kojima je zapisan "Gilgame??" otkrivaju nam kako je te??ko bilo junaku epa po imenu Enkidu prihvatiti kruh: taj "brđanin..., koji je brstio trave zajedno s gazelama i srkao mlijeko divljih zvijeriâ??, ni??ta nije znao o obradi zemljeâ??; iznenadio se kad je okusio kruh". Dug je bio put od sirova do kuhana zrna, od prijesna do pečena objeda. Kruh je s ognji??ta, iz pepela, prenesen na trpezu. Čovjek koji ga je ku??ao vi??e nije bio isti kao prije. Na??ao se na pragu povijesti.

Polje je valjalo najprije raskrčiti, oplijeviti, pripremiti - bilo je zatrpano trnjem, ?žbunjem, granjem. Ratari su promatrali uzoranu zemlju i očekivali urod. Upirali su pogled prema nebu pribojavajući se da im nevrijeme ne uni??ti usjev. Zemlja i nebo zadavali su pitanja ne dajući odgovore. Nastali su prvi mitovi o čovjeku i njegovu podrijetlu, o tijelu i njegovoj smrtnosti. I rad se podijelio - livada je zapala mu??karca, vrt pripao ?ženi. Eva je ubrala u edenskome vrtu jabuku koju je ponudila Adamu. Sna??la ih je oboje bo?žja kazna. Potra?žili su zajedno spas. Mu??karac je počeo sijati i ?žeti, ?žena mijesiti i peći. "??ene pomno mije??aju bijela bra??na pripremajući ?žeteocu večeru", zapis je iz Ilijade. Autor velikoga epa istaknuo je razliku između onih koji jedu kruh ("kruhojeda"), piju vino i hranu sole te onih - "barbara" ("lotofaga", "galatofaga" i njima sličnih) - kojima su i kruh, i vino, i sol nepoznati.

Ostat će mo?žda zauvijek tajnom gdje je i kad izrastao prvi klas. Njegova je ljepota sigurno pobudila pozornost. Čovjek je prepoznao u sa- vr??enom poretku unutar klasa uzor sklada Putopisac Pauzanija prenio je potomstvu legendu po kojoj je nepoznati ratar, pet stoljeća prije Kristova rođenja, u bitci kraj Maratona, odigrao presudnu ulogu: nasrnuo je na premoćne Perzijance ma??ući ralom i pregibajući tijelo poput kosca. Nitko nije znao tko je ni odakle je taj čovjek, čak ni delfijsko proroči??te nije bilo sigurno u to. Izvjesno je tek to da je umio ralom orati zemlju i kosom kositi ?žito. Pobjedu nad barbarstvom iznijela je nova civilizacija, kojoj je davao obilje?žje kruh. Stvarao se usporedo njegov mit. "Kruh pripada mitologiji", riječi su Hipokratove. 

Razni nametnici ugro?žavaju i klas, i ?žito, i bra??no, i sam kruh. Njihova su imena postala simbolima ??tete ili zla: kukolj, ljulj i korov, toliko su puta spomenuti u svetim knjigama, snijet koja se također zove rđom ili čađi, pljeva i  plijesan, mi??evi, napose ??takori i razni glodari, koji gade i pro?ždiru sjeme, crvi koji izjedaju koru i sredinu kruha kao mrtvo tijelo.

Pretpostavke da su mravi pru?žili čovjeku primjer kako se mogu skupljati i spremati zrna ?žita učinile su se mnogim znaocima vjerojatnim. Bez obzira na to mogu li se dokazati, one rađaju stanovite usporedbe. Sijač i ?žetelac kao i njihove ?žene i pomoćnice morali su često biti, kako bi opstali, "marljivi kao mravi". Nara??taji su ostavljali potomstvu znanja koja su stjecali, sprave koje su izumili, sredstva kojima su se slu?žili. Izgled ili namjena pojedinih pomagala i oruđa, povezanih s kruhom, odaju sličnost i srodnost: naćve u kojima se tijesto mijesi nalik su kolijevci u kojoj se ziba novorođenče, postelji u koju lije?žemo, odru na koji će nas na kraju poleći; slični su im barka i čun pomoću kojih je čovjek pre??ao s obale na obalu; srodni su jedni s drugima, po izgledu ili svrsi, sito, cjedilo i mre?ža. Te??ko je utvrditi prvenstvo ili prednost u slu?žbi pojedinih predmeta, premda su oni bolje sačuvani od kruha samoga. Tijelo kruha je smrtno.

U doba najgorih oskudica mljelo se i mijesilo sve ??to je bilo nalik ?žitu i bra??nu. Koristile su se ne samo najlo??ije vrste ?žitarica, poput pira, heljde, zobi ili prosa. Dodavalo im se maka, ?žira, rogača ili kestena, boba i leće, sjemenki sezama, sočivice, kima, korijandra, anisa, na ju?žnim mediteranskim obalama i mljevene datule ili banane. Te su smjese izazivale, u tijelu i u duhu, tromost, bunovnost, vrtoglavicu. Povorke beskućnika, prosjaka, skitnica vukle su se, glavinjale i teturale od sela do sela, od jednog sajma do drugoga, ne bi li kako isprosili ili kome oteli koricu kruha. Poguban je bio učinak korijenja i korova, trava koje su se rabile zajedno s koprivom, komoračem, raznim vrstama mahunarki i grahorica, u nekim krajevima čak i pijeska ili same zemlje. Kuhani, vareni, pečeni, pr?ženi, mrvljeni i satirani, takvi su se sastojci pretvarali u neku vrstu bra??na i ka??e da bi se na kraju nekako umijesili i potom ispekli. Uzrokovali su groznice i more, buncanja i nesanice, priviđenja vje??tica ili vampira, "crnih anđela", tlapnje o dalekim putovanjima i sretnim otocima, utopije. Javljale su se epidemije, ??krofule, padavice, suhi ka??alj, dijareja, delirij, crna kuga s crvenim "bubonima". Muhe, u??i, stjenice, brodske posade također, prenosile su smrtonosne zaraze s jednoga kontinenta na drugi. Povijesnici bilje?že da je Evropa izgubila trećinu stanovni??tva za sedam ljeta, između 1346. i 1353. godine.

Čovjekova povijest i pro??lost, pro??lost i povijest kruha često se pribli?žavaju jedne drugima, ponekad se udaljavaju, nekad se susreću, nekad razilaze uvjetujući razdoblja sklada i spora, određujući nastavke ili raskide. "? to mo?že tijelo", pitao se Spinoza. Ono ne mo?že bez kruha. Na??e je biće utjelovljeno. "Kruh priča povijest. Niknuo je kao ?žito. Zemlja ga je porodila. Ki??a natopila. Čovjekov trud ga iznio na gumno" - dio je propovijedi Svetoga Augustina. Pamćenje tijela priziva prisutnost kruha. Njihov je odnos nadahnuo vjeru: trans-supstancijacija, euharistija, pričest. Zahvaljujući filozofima prosvjetiteljstva kruh je sve vi??e poprimao laički značaj. Postao je dru??tvenim zahtjevom. U??ao je u političke programe. Potkrijepio ?želju da se promijeni svijet. Misao o kruhu poseban je pravac filozofske misli.

Uz srdačan pozdrav - Inicijativa Hrvatski brodski pekar

Last edited:
I knjizevnost prepoznaje vaznost kruha

Matvejevićev 'Kruh na??' odu??evljava Italiju
Najnovija knjiga Predraga Matvejevića 'Kruh na??' u Italiji, gdje je Matvejević godinama ?živio i radio kao predavač, ni?že pohvalne recenzije,
Među sedam knjiga koje je Predrag Matvejević objavio u Italiji, posljednja je 'Kruh na??', izdana pro??le godine u Zagrebu (VBZ). Talijanska kritika dobro je primila 'Mediteranski brevijar', preveden na tridesetak jezika. 'Brevijar' je u Italiji imao 11 izdanja, a tiskao ga je ugledni milanski izdavač Garzanti. Esej 'Druga Venecija' dobio je najveću talijansku knji?ževnu nagradu 'Premio Strega europeo' u Rimu (2003).

'Kruh na??' nedavno je dobio uglednu nagradu De Lollis. Kratki izvodi iz objavljenih članaka o toj knjizi pokazuju kako su talijanski listovi ocijenili najnovije Matvejevićevo djelo.
'Matvejević otkriva začudne strane najra??irenije namirnice i vodi nas na zanimljivo putovanje u kojemu se prepliću antropologija i povijest. Predivno i čudesno putovanje, potraga za na??im korijenima, antropolo??ki, ali i knji?ževni, povijesni i jezični ogled.' (Paolo Mauri, La Repubblica, 11. rujna 2010)

'Iskrice Matvejevićeva ogleda-dnevnika-autobiografije, pod naslovom 'Kruh na??', postaju ?žar temeljite pripovijesti, bez pretjeranog povijesnog ili učenog balasta koji bi ?želio sve, ili gotovo sve, protumačiti. Zgusnuta i tečna priča u kojoj se gledi??ta kri?žaju i stapaju... Simbolika namirnice ??to nije postala samo amblem, nego i metafora duhovne hrane.' (Renato Minore, Il Messaggero, 29. rujna 2010)

'Nova Matvejevićeva knjiga istodobno je poetski hommage najjednostavnijoj namirnici ??to ju je čovjek smislio i pogled u mitologiju, religiju, povijest, umjetnost. Učena i strasna pripovijest, pohod ??to započinje prvom neuglednom pogačom koja je u praskozorje čovječanstva nastala u pepelu i na kamenu.' (Sergio Frigo, Il Gazzettino, 22. listopada 2010)

''Kruh na??' je tekst prepun povijesnih i knji?ževnih referenci iz kojih povijest na??e prve namirnice izranja u iznenađujućoj i poetskoj mno?žini perspektiva.
To je nesvakida??nja knjiga koja otkriva nakanu pisca da se duhovno osladi jednostavno??ću namirnice ??to nas izravno povezuje sa zemljom i elementarnom i nu?žnom preradom njezinih plodova. Knjiga je to ??to ukazuje na potrebu tra?ženja autentičnog odnosa s najjednostavnijom i temeljnom zbiljom, u vremenu koje je sve sklonije povr??nosti i rastro??nosti.' (Maurizio Cucchi, La Stampa, 16. listopada 2010)

'Povijest kruha je velika, bogata spoznajama i poezijom, vjerom i umjetno??ću. Obuhvaća cijelu povijest čovječanstva: u svim civilizacijama i u svim područjima ona je ostavila pečat spoznajne tekovine. Predrag Matvejević je napisao vrlo lijepu knjigu o 'Kruhu na??emu'.' (Aldo Grasso, Corriere della sera, 17. studenoga 2010)

'Samo je piscu kao ??to je Predrag Matvejević â?? koji nam je prije tridesetak godina podario svoj povijesni, genijalni, nepredvidljivi 'Mediteranski brevijar' â?? moglo pasti na pamet da napi??e povijest kruha, svojevrsnu metaforu mudrosti i nade, prateći brojne staze ??to ih je čovjek prevaljivao počesto uz jad i goleme napore. Pripovijest o kruhu, koju Matvejević razla?že u ovoj knjizi, prepuna je mudrosti i poezije, umjetnosti i vjere. A i okus i miris kruha povezan je s uspomenama.' (Domenico Nunnari, Gazzetta del Sud, 23. listopada 2010)

'Matvejevićev 'Mediteranski brevijar' bio je povijesno i geopolitičko ??tivo, neka vrst imaginarne kozmogonije. 'Kruh na??' je, pak, poput arheolo??kog istra?živanja kruha, poku??aj da se obnove vrijednosti koje se kriju u dubinama. To je laička molitva u potrazi za podlogom na kojoj valja zasnovati zakone ??to će preobraziti mukotrpnu i nepravednu sada??njost.' (Tommaso di Francesco, Il Manifesto, 7. rujna 2010)

'Na ovom dugom putovanju u potrazi za kruhom, mostarski pisac ispreda povijesne pripovijesti, iznosi pred nas narode i drevne mudrosti, ratove, izdaje i prosvjetljenja. Stoljećima između neba i zemlje, kruh je obavio posredničku ulogu. Dvadeset godina je potrajala priprema 'Kruha'. Sad je najzad umije??en i ispečen.' (Alessandro Mezzena Lona, Il Piccolo, 29. kolovoza 2010)

'Arheologija, lingvistika, folklor i religija sazdali su ??irok okvir unutar kojega se odvija ovo ma??tovito i učeno putovanje kroz tisućljeća, kontinente i kulture. Kruh na?? svagda??nji iz Evanđelja i 'slani okus tuđeg hljeba' iz Danteova progonstva.' (Il Foglio, 20. listopada 2010)

'Stranicama ove knjige provijava ponavljanje, u sinkopiranom i eliptičnom ritmu. U ?žari??tu se nalaze razmjene i mije??anja ??to ih je poticala pomorska tradicija. Matvejević je označio plemenitu laičku i prosvijetljenu prisutnost u deceniju etničkih grozota i ekstremizama, koja je obilje?žila kraj njegove zemlje.' (Piero del Giudice, Osservatorio â?? Balcani, 15. listopada 2010)

'Moćna i jedinstvena, dugo pripremana knjiga u kojoj je kruh predstavljen kao simbol i analiza čovjekovih korijena.' (Ardea Stanisic, La voce del popolo, Rijeka, 13. listopada 2010)

'Nakon 'Mediteranskog brevijara' Matvejević u ovoj knjizi razmatra jedan od baznih elemenata u mediteranskoj povijesti. Kad se krene stazama kruha, kao ??to to radi autor, postaje očevidnom veza između sklopova mare nostrum i panem nostrum. Malo je onih koji su se upustili u putovanje tisućljetnom povijesti kruha. Matvejević se na to odva?žio u svojoj zadnjoj knjizi ??to ju je nedavno objavio nakladnik Garzanti: 'Kruh na??'.' (Alessandro Leogrande, Corriere del Mezzogiorno, 2. rujna 2010)

'Putovanje u vremenu i prostoru, popraćeno prebogatim izborom podataka i referenci, u čitatelja koji se tome pridru?žio izaziva osjećaj da ga nosi nabujala riječna matica. Za taj impozantni i učeni traktat autor pose?že u sva moguća vrela. Ponirući u zbilju materijalne kulture, bezbrojnim je nitima satkao izvanrednu priču. Ova je knjiga za prilje?žnog čitaoca, to je maestralan ogled.' (Giuliano Ligabue, Confronti, XI, 2010)

Saga o kruhu, temeljnoj namirnici, iznimno natopljenoj povije??ću i antropologijom, iz pera uglednog pisca. Kruh kao osnova uljuđenosti. (Massimiliano Panarari, Il Venerd?? di Repubblica, 24. rujna 2010)

ZIVIO HRVATSKI BRODSKI PEKAR

Dragi Emerik

Ne znam ??to je tebi zabavno ali ovde se radi o BRODSKOM PEKARU a ne o PEKARSKIM KNJI??EVNICIMA samo da se razumjemo u startu.. Molim te da kao Kapo na kruzera manje vremena provodi?? na forumu a malo vi??e s Barbom i momcima iz pekarske bran??e kako bi nas opskrbio kvalitetnim informacijama..

Deset tisuća godina stare su priče o pogačama i kruhu, prepričavaju se otkad se zdrobljeno zrnje ?žitarica počelo mrviti, pa gnječiti i mljeti u bra??no. Potom bra??no mijesiti u tijesto, a tijesto peći u kruh ili pogaču. U početku na suncu, potom na u?žarenom kamenu, a ne??to poslije, nekako prije tri i pol tisuće godina, u kru??nim pećima uz obale Nila. Upravo onako kako se sti??će i opu??ta kri??ka kruha, s tih posvećenih obala krenula je prva zapisana pripovijest o uskislom i dizanom tijestu iz vrelog grotla u kojemu se zlatila korica i pucketajući kao ?žar pokrenula pripovjedačeva usta. Stoga sam među stotinama poznatih i nepoznatih priča o najva?žnijoj hrani u povijesti ljudskog roda izabrao omiljenu bajku velikog faraona Ramzesa II., posljednjeg vladara XIX. dinastije. Najljep??u i vrlo poučnu pripovijest o kruhu i nesretnom mladiću Bati. ??ivjela su, vrlo davno, dva brata. Stariji Anup i mlađi Bata. Kako je Anup brzo stekao imanje i o?ženio se, Batu je prihvatio kao vlastitog sina. Ali gle nesreće! Jedne se večeri Bata, koji je čuvao bratovo blago, vratio ranije kući, kad na njega iznenada nasrnu Anupova pohotna ?žena. Čestiti se dječak uspije nekako otrgnuti iz napasničina zagrljaja i pobje?že natrag na pa??njak. Kad se smračilo, a stariji se brat Anup stao sve vi??e brinuti, nevaljala ga ?žena obmane kako ju je Bata oskvrnuo. Bijesni mu?ž odmah se dade u potragu. Zatekav??i Batu na pa??njaku, trgne bode?ž, ali svemoćni Ra navali bujicu u dolinu te ona razdvoji braću, tako da je svaki ostao na svojoj obali. "Vrati se kući svojoj pohotnici i od sutra sam čuvaj svoje blago i stada jer si odbacio moju vjernost i ljubav, a ja ću otići u dolinu bagremova i ?žrtvovati bogovima svoje srce jer mi se ovakav ?život vi??e ne mili. Ako se jednom ipak pokaje??, pođi u tu dolinu i potra?ži moje srce među bagremovim laticama. Jer znaj, ?život moga ?žrtvovana srca ne ovisi vi??e o tvojoj nevjeri nego o cvijetu bagrema." Vratio se bijesni i o?žalo??ćeni Anup svome domu, zaklao svoju prevrtljivu ?ženu i dane provodio u tuzi. A bogovi su se smilovali jadnom Bati. Nakon njegove ?žrtve vratili su ?život patniku iz doline bagremova i poslali mu za dru?žicu najljep??u djevojku u Egiptu. I tako mi Thota i Horusa, njihove mudrosti i svevidnosti, upravo je ta ljepotica bila Batina sudbina. Uređujući svoju zlatnu kosu ona ispusti pramen u rijeku i on doplovi do kralja Egipta. Pohita faraon odmah po nju, a ona očarana njegovim sjajem oda tajnu nesretnog Bate. Posiječe silnik procvjetalu bagremovu ??umu. Zaustavi se tada u trenu Batino srce, a sa srcem i Batin ?život. Prođe tako sedam godina, kad se u potrazi za svojim jadnom bratom u dolini nađe njegov brat Anup. I gle, sred mladica i latica koje su opet procvjetale nađe mrtvo srce, dotakne ga i ono opet počne kucati. Ra ga odmah preobrazi u bijelog bika pa naredi iznenađenom Anupu da ga odvuče pred faraona. Ali tek ??to su pri??li zlatnom prijestolju, kraljica prepozna u biku odbačenog Batu i zatra?ži da ga svećenici odmah ?žrtvuju. No osveti im se Ra. Ba?? kad je sječivo udarilo, iz rane ??iknu kapljica krvi i pretvori se u kuglicu uskisla tijesta koju preljubnica proguta, jer nije stigla na vrijeme zatvoriti usta. A tijesto u njezinoj utrobi nabuja, ispeče se u zlatnu sunčevu pogaču pa kad joj dođe vrijeme, rodi zla ?žena bo?žanskog sina. Bio je to Bata, kojeg Ra odmah postavi za faraona i naredi mu da sasiječe nevjernicu i okrutnog kralja, pa je obasjan bo?žanskom milo??ću do kraja ?života vladao Egiptom. Tako je, eto, zlatna pogača od nesretnika stvorila vladara, kao ??to će u jednoj jo?? slavnijoj priči koja se svake godine u određeno vrijeme prepričava sve do danas i Kralj Nebeski uskrsnuti, zahvaljujući komadiću beskvasnog kruha koji je podijelio među apostole, noć prije svoje zemaljske smrti na Golgoti.

ZNAMO MO??EMO - MORAMO !!!​

Inicijativa - Hrvatski brodski pekar

Last edited:
Dragi prijatelju ..nije mi bila namjera saliti se u ovako vaznom i za buducnost bitnom trenutku ...Kao sto i sam citas nastojim vam dati punu
podrsku u nastojanju da se uspije i ostvari prije svega zelja naseg-vaseg maga Base a i sve sto hbp ima u planu .pa tako i ovoj moj post o vaznosti kruha vidjen kroz pero uglednog knjizevnika je trebao potvrditi vaznost i znacenje kruha kao najvaznije namirnice a time i vaznost postojanja pekarstva kako na kopnu tako i na moru i da se ne dozvoli da zanimanje pekar i tradicija zamru naprotiv da se odrzi i prosiri tamo gdje je sad podcjenjeno i zamijenjeno nekim smznutim proizvodima pod losom deklaracijom zvanom kruh...I sam si napisao da nas 5-6 smo od prve shvatili problematiku i nastojimo prijedlozima ,savijetima probuditi svijest u onim skepticima koji nam se smiju i nevjeruju u ovo sto pisemo ....
Inace poslusat cu tvoj savijet s pocetka posta ...
Znas i sam da su talijani ljubitelji kruha i peciva i da cemo imati vrlo konstruktivne i osmisljenje ideje i da mozda Basa bas ispece prvi kruh na carnivalu ...:uzdravlje

Znas i sam da su talijani ljubitelji kruha i peciva i da cemo imati vrlo konstruktivne i osmisljenje ideje i da mozda Basa bas ispece prvi kruh na carnivalu ...:uzdravlje

Upravo tako , to je ono što tražimo i što želimo. Naime Bašo je taj koji može da bude kolovođa moderne pekarske industrije te da bude nešto kao Niel Amstrong na Mesecu. Jesi li razmišljao o tome da se na cruise na palubu montira kamin na kojemu se može raditi kruh ispod peke..a kad nema posla onda baciti meso pod pekom. Riječ je o tradicionalnom i možda najkonkretnijem dalmatinskom jelu, koje naoko izgleda jednostavno za pripremu, ali potrebno je mnogo znanja i truda za postizanje željenog okusa. Svaka priča o peki zapravo kreće od drva. U drvarnici Dalmatinskog sela čuva se suha grabovina idealna za specijalitete pod pekom. Na otvorenoj vatri na ognjištu najprije se zagrije saće (poklopac peke), dok se ne razvije temperatura između 150 i 180 °C. Kada se prikupi dovoljno žara, pripremljeno i začinjeno meso s povrćem (crvenim lukom, češnjakom, mrkvom i mladim krumpirom) posloženo u niskoj posudi, pokrije se užarenim poklopcem, stavi se na ognjište, prekrije lugom i žarom. Nakon četrdesetak minuta potrebno je okrenuti meso te nastaviti s pečenjem još pola sata. No, nakon toga peka još nije gotova. Chef Bašo tvrdi kako je za pravi okus potrebno još najmanje pola sata držati meso ispod saća bez žara zbog "izvlačenja", jer se jelo pripremljeno ispod peke doslovno mora rastapati u ustima, drugim riječima - ne smije biti žilavo! Kod ovakvog načina pripreme, hrana se zapravo istovremeno peče i kuha u svojim sokovima, pa su aroma i miris uistinu posebni.

Last edited:
Upravo tako , to je ono što tražimo i što želimo. Naime Bašo je taj koji može da bude kolovođa moderne pekarske industrije te da bude nešto kao Niel Amstrong na Mesecu. Jesi li razmišljao o tome da se na cruise na palubu montira kamin na kojemu se može raditi kruh ispod peke..a kad nema posla onda baciti meso pod pekom. Riječ je o tradicionalnom i možda najkonkretnijem dalmatinskom jelu, koje naoko izgleda jednostavno za pripremu, ali potrebno je mnogo znanja i truda za postizanje željenog okusa. Svaka priča o peki zapravo kreće od drva. U drvarnici Dalmatinskog sela čuva se suha grabovina idealna za specijalitete pod pekom. Na otvorenoj vatri na ognjištu najprije se zagrije saće (poklopac peke), dok se ne razvije temperatura između 150 i 180 °C. Kada se prikupi dovoljno žara, pripremljeno i začinjeno meso s povrćem (crvenim lukom, češnjakom, mrkvom i mladim krumpirom) posloženo u niskoj posudi, pokrije se užarenim poklopcem, stavi se na ognjište, prekrije lugom i žarom. Nakon četrdesetak minuta potrebno je okrenuti meso te nastaviti s pečenjem još pola sata. No, nakon toga peka još nije gotova. Chef Bašo tvrdi kako je za pravi okus potrebno još najmanje pola sata držati meso ispod saća bez žara zbog "izvlačenja", jer se jelo pripremljeno ispod peke doslovno mora rastapati u ustima, drugim riječima - ne smije biti žilavo! Kod ovakvog načina pripreme, hrana se zapravo istovremeno peče i kuha u svojim sokovima, pa su aroma i miris uistinu posebni.

Znas da sam upravo o tome razmisljao ..eto koliko smo u temi da se vec javlja i telepatija ..obavezno sam za takav prijedlog i mogu ti reci
da vec sad razmisljam o najboljoj mogucoj poziciji na palubi ..ono da se miris siri decentno da se moze osjetiti i miris svjeze pecenog kruha ..znas da ameri uzivaju u rostiljadama i da ce im se ovo svakako dopasti ..sad neznam kako ce kogo nato sve gledati ... Sad se postavlja pitanje gdje pronaci majstora za peku jer i tu treba biti mag kao sto si i sam napisao ...no vazna je ideja ostalo ce ici sve u hodu ..Evo ja idem za koji tjedan na brod i vec ce biti sve puno jasnije ..konkretnije ....:uzdravlje

Back