Greške u knjizi Ratko Radulic međunarodna pravila za izbjegavanje sudara na moru

lija

New member
Rule 35 Sound Signals in Restricted Visibility
g) a vessel at anchor shall at interval of not more than 1 minute ring the bell rapidly for ten second...
Ispravak: ten seconds u 5 seconds
Rule 33 Equipment for Sound Signals
A vessel of 12 metars or more in leight shall be provided with a whistle and a bell and a vessel of 100 meters or more in lenght shall...
Ispravak: A vessel of 12 m or more in length shall be provided with a whistle, a vessel of 20 m or more in length shall be provided with a bell in addition to a whistle, and a vessel of 100 m or more in length shall, in addition...
Fali brod od 20 m

Ovo su neke greške na koje sam slučajno naišao. Bog zna kakvih još grešaka ima.
Mislim da je ovo sramota...
3. izd. - Split: Eduka, 2010

Rule 35 Sound Signals in Restricted Visibility
g) a vessel at anchor shall at interval of not more than 1 minute ring the bell rapidly for ten second...
Ispravak: ten seconds u 5 seconds
Rule 33 Equipment for Sound Signals
A vessel of 12 metars or more in leight shall be provided with a whistle and a bell and a vessel of 100 meters or more in lenght shall...
Ispravak: A vessel of 12 m or more in length shall be provided with a whistle, a vessel of 20 m or more in length shall be provided with a bell in addition to a whistle, and a vessel of 100 m or more in length shall, in addition...
Fali brod od 20 m

Ovo su neke greške na koje sam slučajno naišao. Bog zna kakvih još grešaka ima.
Mislim da je ovo sramota...
3. izd. - Split: Eduka, 2010

U nekim izdanjima je dodan brod od 20 m i vise u nekim nema, zavisi od godine izdavanja, a ovo pet ili deset sekundi, ja imam knjigu od radulica koja je odma prevedena na engleski znaci ide pravilo 35 na hrv i odma ispod eng, ugl u hrv dilu pravila pise pet sekundi u eng dilu deset sekundi :D

Nije vezano uz spomenutu knjigu, no je uz Colreg.
Ugl koja svitla (jarbolna i bocna) mora imati brod (>50 m) koji tegli (duzina teglja >200 m)? Signalno CBC, krmeno I zuto se podrazumjeva.

Ja tumacim da gledano od naprijed mi moramo pokazivati signalno (CBC), 3 bijela u vertikali i bocnai
Nema veze sto prelazimo >50m, proveno jarbolno nam treba jer tegalj od >200m nas cini jednom jedinocom u kojoj nije bitno koliko sam brod nosi.

Back